Етикети

, , , , , , , , ,

Има много хипотези и теории за възникването на псориазиса – наследствено, метаболитно, неврогенни, ендокринни, алергични, вирусни, инфекциозни и други. Все повече изследователи казват, че това заболяване възниква в резултат на тежък стрес или емоционална преумора.Конкретните причини за развитието на болестта са все още ненапълно изяснени. Съществуват няколко по – приемани хипотези за възникването на процеса.

Според първата псориазисът се развива в резултат на прекомерен растеж и размножаване на клетките на епидермиса (най-повърхностния слой на кожата). Проблемът се възприема като грешка в растежа и развитието на епидермиса и неговите кератиноцити.Епидермисът надебелява, като е налице ускорено възобновяване на клетките в рамките на 3-4 дни (вместо 20 дни) – кератоцитна пролиферация. Нарушава се клетъчната диференциация, като кератиноцитите запазват фрагменти от ядрата си и в най-повърхностния слой на кожата .

Според втората хипотеза псориазисът е имунно-медиирано заболяване и бързият темп на растеж и размножаване възниква вторично в резултат на автоимунен процес.

Алтернативната хипотеза се базира главно върху стресови фактори (токсини, хранителни непоносимости, алергии) влияещи върху вътрешната среда и автоимунен механизъм.

Убедителна е и генетичната теория. Според нея съществуват няколко патологични гена, но генетичното носителство в хромозома 6 на 6p21:PSORS1 се счита отговорно за появата на псориазиса.. Шансът за развитие на болестта при двама родители с псориазис е 50%. А около 1/3 от болните имат роднини с псориазис.

Напоследък все по-често се говори ,че причината за възникване на псориазиса е Синдром на пропускливото черво .(взето от http://psoriasis-bg.com/)

„Синдром на пропускливото черво е названието на често срещан здравословен проблем, при който основният органен дефект (лезия) е по-порестата (по-пропусклива) от нормалното чревната лигавица.Прекомерно големите пространства между клетките на червото позволяват навлизането на токсичен материал в кръвта, който при нормални обстоятелства би трябвало да остане в червото и да бъде изхвърлен извън организма. Червото става свръхпропускливо – бактериите, гъбите, паразитите и техните токсини, неразграденият протеин, мазнини и отпадни продукти, които обикновено не се абсорбират в кръвта при здрав организъм, преминават през повреденото, свръхпропускливо или поресто черво.Д-р Рона посочва, че синдромът на пропускливото черво „почти винаги е свързан с автоимунно заболяване, а преодоляването на автоимунна болест зависи от лечението на лигавицата на храносмилателния тракт”. В тази категория той изброява като директно свързани със свръхпропукливост на чревната стена болести като лупус, ревматоиден артрит, множествена склероза, фибромиалгия, синдром на хроничната умора, световъртеж, болест на Крон, язвен колит и диабет. При пропускливо черво ставаме по-малко устойчиви на вируси, бактерии, паразити и кандидози (гъбични инфекции). Това са само няколко от множеството болести или състояния, които днес се изследват подробно, за да се установи, че произхождат от свръхпропускливост на червата.
Намирам за интересен факта, че Едгар Кейси е бил първият, който е дал това обяснение за причината за псориазис, преди повече от 60 години. Той описва този осмотичен процес, който се случва в червата като просмукване на токсини през тънките чревни стени.) “

Advertisements